Lievance

Lievance

  • Urobiť parádne raňajky nie je žiadna veda (už sme dokázali pri recepte č.9). Sladkou variantou, ktorú zvládnu aj malé deti, sú lievance.
  • Pre tých, ktorí robia drahoty s bielou múkou, sa dá vyrobiť ich špaldová alebo celozrnná verzia. Aj biely cukor sa dá nahradiť trstinovým, či kokosovým, ktorý chutí jemne karamelovo a dodáva im inú - zaujímavú chuť. 
  • Navyše, z tejto prudko jedlej dobroty sa dá vytvoriť úplne umelecké dielo. Stačí použiť med, kuchynské formičky, práškový cukor, pár ovocných bobuliek, či hocičo malé, sladké a nebezpečne lákavé.

Nákupný zoznam

Suchá zmes originál:

20 PL (polievkových lyžíc) hladkej múky, 1 ČL (čajová lyžička) prášku do pečiva, 3 PL kryštálového cukru

alebo

Suchá zmes špaldovo - celozrnná:

10 PL špaldovej múky hladkej + 10 PL celozrnnej múky, 1 ČL prášku do pečiva, 3 PL kokosového cukru

Mokrá zmes:

1 vajce, 5 PL bieleho jogurtu, 150 ml mlieka

  • Nachystáme si všetky suroviny a panvicu na pečenie. Ideálna je panvica na lievance, ale ak túto vychytávku nevlastníme, nezúfame, krásne lievance sa dajú upiecť aj na klasickej tefalovej panvici.
"mokrá zmes"
"mokrá zmes"
"biela zmes"
"biela zmes"
"špaldovo - celozrnná zmes"
"špaldovo - celozrnná zmes"
  • V jednej miske zmiešame "suché" suroviny, v druhej "mokré". Do mokrých postupne po lyžiciach primiešavame suchú zmes. Dôkladne ich spolu premiešame tak, aby sme nemali žiadne hrčky. 
"biele cesto"
"biele cesto"
"špaldovo - celozrnné cesto"
"špaldovo - celozrnné cesto"
  • Panvicu necháme chvíľu rozohriať (nepridávame do nej olej, budeme piecť nasucho). Ak si veríme a chceme aj vieme pracovať bleskovo, necháme silný oheň. Ak sme menej dynamické typy, oheň si trochu stiahneme, aby sme nevyrobili lievance nejedlé/zhorené.
  • Pomocou lyžice "nalejeme" kôpku cesta a krúžením ho vytvarujeme na malú okrúhlu placku.
"biele cesto"
"biele cesto"
"špaldovo - celozrnné cesto"
"špaldovo - celozrnné cesto"
  • Naraz môžeme upiecť až 4 lievance. (Samozrejme, veľkosť lievanca sa neriadi nijakými normami, nie je uvedená ani odporúčaná v žiadnych tabuľkách, či zborníkoch, a preto si robte čo chcete, kľudne si ich zmenšujte alebo zväčšujte podľa nálady, či šikovnosti.)
"biele lievance"
"biele lievance"
"špaldovo - celozrnné lievance"
"špaldovo - celozrnné lievance"
  • Kým vytvoríme posledný lievanec, ten prvý je už pripravený na otočenie a prezieravo nás na to upozorňuje vytváraním bubliniek. 
"biele lievance"
"biele lievance"
"špaldovo - celozrnné lievance"
"špaldovo - celozrnné lievance"
  • Drevenou obracačkou podoberieme lievanec a pretočíme ho na druhú stranu. Kým si takto obrátime všetky štyri, prvý už môžeme vyberať (keď pracujeme so silným ohňom). Ak sa nám nepozdáva (je príliš bledý), vrátime ho ešte trochu dopiecť.
"biele lievance"
"biele lievance"
"špaldovo - celozrnné lievance"
"špaldovo - celozrnné lievance"
  • Upečené vyberieme na tanier a rozhodneme sa, či ich jednoducho vyložíme na stôl a nech si s nimi každý robí, čo chce, alebo sa im ešte trochu povenujeme.
"biele lievance"
"biele lievance"
"špaldovo - celozrnné lievance"
"špaldovo - celozrnné lievance"
  • Dobrou správou je, že lievance sú krásne sami osebe.
  • Preto aj obojľavorukí môžu zahviezdiť krásnym servírovaním. Stačí ich uložiť na seba do veže, poliať medom a zasypať pár bobuľkami ovocia (za takúto úpravu celozrnnej verzie by sa nehanbil ani Igor Bukovský, si myslím).
  • Krásny efekt vytvorí aj trocha práškového cukru, sypaného cez formičku.
  • A samozrejme, Nutella je Nutella a o jej ladení s lievancami by bolo zbytočné debatovať. (Toto platí aj pre lekváre, džemy a marmelády).

Dobrú chuť  :)


Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky