Nebudeme sa klamať. Šaláty sa na zimu vôbec nehodia. Nezahrejú, nenakŕmia do sýtosti, ani tukom nás ktovieako neobalia. Tak prečo takto vystrájame a nelogicky zverejňujeme ľahký letný recept práve teraz?
Lebo na vec sa dá pozerať aj inak.
Ekonomicky. (Alebo finančne gramotne). V nemenovanom pube blízko našej školy stojí porcia Cézara 7, 70 €. A to je dosť. Keď si ho urobíme sami, ušetríme minimálne 4 € a tie sa dajú rozumne investovať, napr. do milého malého vianočného darčeka.
Materiálne. V tom istom nemenovanom pube dostanete do šalátu 3-4 tenké kúsky mäska. Ak chcete viac, pripravte si ho sami s nami!
Zdravotne. Vieme, že nás čaká ťažké obdobie - Vianoce. Jedla bude veľa a bude aj ťažké. Tak si zatiaľ doprajme niečo ľahšie a menej zaťažujúce.
Nákupný zoznam
2 ks kuracích pŕs
1 ks ľadový šalát
1 balenie slaniny v plátkoch
2 ks toastového chleba
1 ks biely jogurt
1 ks zálievka na Cézar šalát
soľ
grilovacie korenie
tvrdý syr (Grana Padano)
olivový olej
Nachystáme si všetky suroviny.
Kuracie mäso umyjeme a nakrájame na hrubšie plátky..
Pokvapkáme olivovým olejom, osolíme a okoreníme. Dáme ugrilovať. Opekáme z oboch strán dozlatista, asi 4-5 minút.
Hotové vyberieme na dosku a nakrájame na tenké pásiky.
Chlieb dáme opražiť, kto má toaster, neváha ho použiť.
Opražený nakrájame na malé kocky (krutóny).
Šalát prekrojíme, rozoberieme na listy a opláchneme.
Nakrájame alebo natrháme na pásiky
V miske zmiešame jogurt, 2 PL olivového oleja a Cézar zálievku.
Slaninu opražíme z oboch strán do chrumkava.
Syr nastrúhame pomocou škrabky na zemiaky na tenké pásiky.
Z jednotlivých pripravených surovín ideme vyskladať Cézar.
Na šalát uložíme kúsky mäsa. Nasypeme aj krutóny a premiešame.
Posypeme strúhaným syrom a zalejeme zálievkou. Jemne premiešame, aby sme nevyrobili namiesto šalátu kašu.
Na vrch položíme plátky slaninky.
Stačí už len vychutnať si kombináciu chrumkavého šalátu, mäkkého mäska a sviežeho dresingu.