Medovníčky

Medovníčky

  • Asi najtypickejší drobný slovenský vianočný koláčik je medovník. A niečo na ňom bude, keď ho už aj naše pra - pra - pra - ... babičky vypekali...
  • Receptov je na ne neúrekom, čo rodina, to iný - zaručene najlepší a najchutnejší, veď kto už by si na Vianoce dobroty upieral.
  • Aj náš klub má svoj "pravý pôvodný" medovníčkový recept, ktorý sa k nám dostal vo forme ochutnávky od nemenovanej mamičky nemenovaného žiaka. My ho šírime ďalej, lebo si to fakt zaslúži.
  • Skvelé na ňom je, že medovníčky sú hneď mäkké. Stačí ich iba upiecť  (pokojne až 23. 12.) a ďalej sa už o ne netreba nijako špeciálne starať, kto chce, môže si ich ozdobiť, alebo aj nemusí.
  • Recept je úplne jednoduchý, veľakrát odskúšaný, pokaziť sa na ňom nedá nič. Cesto pri práci nerobí prieky - nelepí sa, netrhá, vykrajuje sa z neho jedna radosť, a práve tak to chceme.
  • Chutia tak lahodne, že na každoročnej klubovej vianočnej "párty" sa po nich úplne "zapráši". 

Nákupný zoznam (na 4 plné plechy alebo cca 150 ks)

  • 500 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • 1 čajová lyžička (ČL) sódy bikarbóny
  • 1 ČL kypriaceho prášku do perníka
  • ½ Palmarínu (125g)
  • 125g medu
  • 1 šálka práškového cukru
  • Ak sa odhodláte piecť medovníčky (ale aj akékoľvek iné vianočné drobné koláčiky), cesto si musíte urobiť deň vopred. V chlade stuhne a potom sa s ním pracuje ozaj ľahúčko. V chladničke vydrží neupečené aj niekoľko dní, ak na druhý deň nemáte čas, alebo naň zabudnete, je to v pohode (med ako správna konzervačná látka sa postará o to, aby sa cesto nepokazilo).

Deň 1. - Miesenie

  • Pripravíme si všetky suroviny, odvážime múku aj med.
  • Do múky prisypeme všetky sypké suroviny (sódu, kypriaci prášok aj cukor).
  • Postupne pridáme med, vajíčka a nadrobno nakrájaný palmarín.
  • Všetko rukami dôkladne premiešame a vypracujeme tuhé cesto.
  • Kúsky cesta, ktoré sa nám nalepili na ruky, odstránime malou lyžičkou.
  • Vymiešané cesto poriadne popritláčame, zakryjeme fóliou alebo vložíme do sáčku a necháme odpočívať v chladničke, aspoň cez noc.

Deň 2. - Pečenie

  • Prichystáme si všetky potreby na pečenie - dosku a valček na cesto, hladkú múku, formičky na vykrajovanie. Plech vystelieme papierom na pečenie.
  • Rúru zapneme na funkciu pečenie "zhora a zdola" (), teplotu nastavíme na 180℃, aby sa stihla poriadne vyhriať, kým si povykrajujeme medovníčky.
  • Cesto vyberieme z chladničky a rozrežeme na polovicu. Jednu necháme na doske, druhú vrátime do chladničky.
  • Polovičku cesta vyvaľkáme na pomúčenej doske natenko, hrúbka by mala byť 3-5 mm (kto má rád medovníčky tučné, nechá cesto hrubšie). Aj zvrchu cesto poprášime múkou, aby sa nám s ním dobre pracovalo.
  • Ak sa cesto vaľká ťažko (je moc tuhé), môžeme ho otočiť a skúsiť vaľkať z druhej strany.
  • Či je dosť tenké/hrubé zistíme, keď vykrojíme medovník. 
  • Pri vykrajovaní sa môžeme do sýtosti vyhrať, neváhame použiť všetky naše formičky.
  • Ak chceme medovníky využiť ako dekoráciu, musíme do každého spraviť dierku. Ideálna je na to slamka z hrubšieho plastu, alebo malá formička.
  • Medovníčky ukladáme na pripravený plech.
  • Nachystané medovníčky pred pečením potrieme rozmiešaným vajíčkom. Ak už je rúra zohriata, šup s nimi do nej.
  • Pečieme 12 minút. Tento čas sa môže meniť v závislosti od schopností našej rúry.
  • To, že je tento inteligentný koláčik už upečený, nám oznamuje krásnou vôňou, ktorá sa šíri po celej kuchyni a tiež zlatou farbou.
  • Upečené medovníčky sú veľmi mäkké a ak by sme ich chceli hneď vybrať z plechu, mohli by sa polámať.
  • Preto sme trpezliví, necháme ich mierne vychladnúť (aspoň 5 minút) a až potom ich preložíme na tanier, kde budú nerušene odpočívať (ak si ich niekto neuchmatne a nezje).
  • Kým sa naše prvé medovníčky utešene pečú, môžeme 12 minút využiť na prípravu ďalších.
  • Alebo si sadneme na stoličku, pozeráme do rúry a oddychujeme.
  • Akokoľvek sa rozhodneme, je to správne.
  • Zvyšky cesta nevyhadzujeme, urobíme z nich tuhšiu guľku, ktorú rozvaľkáme na tenko a pokračujeme vo vykrajovaní.
  • Ak sme minuli všetko cesto, vyberieme druhú polovicu z chladničky a makáme ďalej ...
  • Po dopečení všetkých medovníkov ich necháme poriadne vychladnúť a až potom ich preložíme do plechovej zatváracej dózy.
  • Opäť máme aspoň deň na rozhodnutie, čo s nimi. Zdobiť, či nezdobiť?

Deň 3. - Zdobenie

  • Ak sme sa rozhodli povýšiť naše medovníčky na umelecké dielo, musíme zdobiť.
  • Zdobenie má svoje výhody.
  • Cukrová poleva je veľká dobrota. O tom, že niektoré deti si ju vychutnávajú rovno zo sáčku, sme sa v klube aj vo vlastnej domácnosti presviedčali 5 rokov a nebyť korony, presvedčili by nás opäť.
  • Takéto krásne medovníčky môžeme využiť ako dekoráciu (kľudne aj ako ozdoby na stromček), prípadne milý malý darček.

Nákupný zoznam

1 bielko, práškový cukor,  ½ citróna

  • Pripravíme si všetky suroviny.
  • Množstvo cukru ešte nevieme, záleží od veľkosti bielka. Preto si do misky odsypeme radšej viac (cca 300g) a aspoň 2x ho preosejeme cez husté sitko.
  • Bielko oddelíme od žĺtka. Ak sa nám to nepodarí a do misky nám padne aj žĺtko, jednoducho ho vyberieme pomocou dvoch lyžíc a preložíme do druhej misky. Môžeme ho ponúknuť inému členovi domácnosti na praženicu, lebo čo už by sme si s ním my počali.
  • Do bielka postupne pridávame lyžicou cukor a poriadne miešame (ideálne metličkou), aby sa nám nevytvorili hrudky.
  • Stojíme pred rozhodnutím, či chceme zdobiť iba chutne, alebo aj pekne. Lebo stekajúca poleva medovníčkom nesvedčí, robí si, čo chce a nami nakreslený vzor nedrží.
  • Preto je nutné vyrobiť polevu tuhšiu, ktorá obstojí v skúške lyžicou tak, že z nej nesteká, iba sa pomaly zosúva.
  • Krásnu, lesklú, mierne kyselkavú polevu vyrobíme tak, že do nej pomocou sitka pridáme pár kvapiek citróna.
príliš riedka poleva
príliš riedka poleva
správne hustá poleva
správne hustá poleva
  • Zdobiť môžeme tradičným "ľudovým" spôsobom pomocou orecha, či mandle. Na vnútornú stranu orecha kvapneme trochu polevy (ktorá nám v tomto prípade poslúži ako lepidlo) a priložíme ho na medovník. Jemne pritlačíme a odložíme nabok, kým poleva nevyschne.
  • Trochu náročnejšie je zdobenie pomocou igelitového vrecka, ale ak sme si namiešali správnu polevu, pôjde nám to parádne. Na sáčku odstrihneme iba maličký rožtek a nezabudneme ho zaviazať na uzlík, aby nám poleva nevytiekla z druhej strany a neozdobila namiesto medovníka koberec.
  • Zdobiť môžeme aj pomocou štetca, polevu si nariedime citrónom tak, aby sa s ňou dalo "maľovať" (teda musí byť tekutá).
  • Ak máme potravinársku farbu, určite ju použime. Farebná poleva totiž medovníkom pristane, vyzerajú krásne, akoby ich stroj vyzdobil. Stačí do hotovej bielej polevy pridať pár kvapiek farby, poriadne premiešať, prípadne zriediť citrónom.
  • Keď máme polevy nachystané, môžeme "čarovať". Bodky, či čiarky, smajlíky, vlnky, ... povolené je všetko.
  • Ak robíme viacfarebné alebo vypĺňané medovníčky, zdobíme ich postupne. Po každej vrstve polevy ich necháme zaschnúť, zatiaľ môžeme pripravovať ďalšie.
  • Na červenom podklade krásne vynikne biely vzor.
  • Biela klasika ...
  • Detský štýl ...
  • Niečo pre radosť ...
  • Ozdobujte, ako len chcete, hlavne si to užívajte a nezabudnite ochutnávať...

Zo srdca všetkým prajeme šťastné a veselé Vianoce!

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky