Pizza

Pizza & pizza slimáky

Nákupný zoznam:

Cesto (na 4 pizze):

 ½ kg hladkej múky, 250 ml mlieka, 100 ml oleja (50 ml slnečnicového + 50 ml olivového), 1 kvasnice (buď 1 kocku čerstvých alebo 1 sáčok sušených), 1 prášok do pečiva, 1 ČL (čajovú lyžičku) soli, 1 ČL kryštálového cukru, 1 ČL oregána

Paradajkový základ: 

Lúpané pasírované paradajky (alebo kečup), 1 ČL vegety, 1 ČL oregána, ½ ČL mletého čierneho korenia

Na vrch: 

Čokoľvek, čo sa dá zjesť a čo máme radi, napr. šunka, saláma, slanina, rôzne druhy syra (tvrdý treba nastrúhať, mozzarellu, hermelín, modrý syr nakrájať), paradajky, papriku, olivy, kukuricu, hrášok, ananás, šampiňóny, čili papričky, ...

  • Týmto receptom sa pokúsime vyvrátiť obrovský kuchynský mýtus, že urobiť dobré kysnuté cesto je makačka (prípadne, ešte škodlivejší a nákazlivejší mýtus č.2, že dobré kysnuté cesto vedia urobiť len staré mamy s rokmi miesiacej praxe). 
  • Pravda je, že tak to nie je.
  • Nie je to ani náročné, ani zložité, ani rokmi sebazdokonaľujúce. Tajomstvo úspechu tkvie v dvoch veciach:
  • 1. Dobrý recept. (A ten máme.)
  • 2. Dobré ruky (A tie máme tiež.)
  • + Bonus: máme aj svoje zlepšováky a zjednoduchšováky, takže ideme do toho ...


  • Už vieme, že príprava nám pomôže vo chvíľach zhonu a stresu, preto tento krok nepodceňujeme, nachystáme si niečo na kysnutie (ideálne misku s vrchnákom, tzv "misku-kysku", ak nemáme, hocijakú väčšiu plechovú alebo sklenenú misku a látkovú utierku.
  • Tiež potrebujeme váhu, odmerku, podložku na cesto a valček.
  • Zo stola odnesieme všetok neporiadok (pracovití využijú túto príležitosť aj na triedenie a vyhadzovanie harabúrd) a dáme si tam veľkú podložku na vyberanie horúcej pizze. Na šporák dáme plech, ak nemáme okrúhly, postačí nám aj klasický koláčový.
  • Podľa nákupného zoznamu si vyberieme všetky potrebné ingrediencie, odvážime múku, odmeriame olej a mlieko. Nalejeme si asi deci teplej vody a mlieko zohrejeme v mikrovlnke (stačí ½ min., aby bolo teplé, nie horúce)
Kvások z čerstvých kvasníc
Kvások z čerstvých kvasníc
Kvások zo sušených kvasníc
Kvások zo sušených kvasníc
Suché prísady
Suché prísady
  • Ideme robiť kvások: do pohára namrvíme kocku čerstvých kvasníc (alebo vysypeme balíček sušených), pridáme 1 ČL kryštálového cukru a zalejeme trochou teplého mlieka (odoberieme z odmeraného). Premiešame. 
  • Dáme ho na teplé miesto, napr. radiátor a zisťujeme, že táto hravá hmota rýchlo rastie. Preto aj my budeme rýchli a kým nám stihne "vykypieť" z pohára, všetky "suché" prísady šupneme do misky k odváženej múke (soľ, oregano a kypriaci prášok). Ak používame sušené kvasnice, veľké kysnutie nám nehrozí, kvások sa iba decentne nadvihne (pozri obrázky).

  • Do múky pridáme aj kvások, mlieko a olej. Zľahka premiešame, aby sa prísady spojili a zistíme, akú  hmotu máme.
  • Ak je mäkká, sme spokojní a môžeme sa pustiť do miesenia.
  • Ak je tvrdá, prilejeme trošku z pripravenej teplej vody a premiešame. Toto zopakujeme pokojne aj viackrát, lebo tvrdé cesto = zlá pizza. Už vieme, že vody ani lepkavého cesta sa netreba báť.
  • Malo by vyzerať ako na obrázku dole.
Prvé ľahké premiešanie
Prvé ľahké premiešanie
Cesto pred vymiesením
Cesto pred vymiesením
Cesto pred vymiesením
Cesto pred vymiesením
Prvé miesenie
Prvé miesenie
  • Miesenie (obávanú fázu pri výrobe pizze) si uľahčíme, ako najlepšie vieme. Pracujeme predsa s ľahkosťou a eleganciou, nemáme v pláne nič hrotiť.
  • Sadneme si a aj misku si posadíme na kolená. Cesto otláčame o jej steny, mierne dvíhame dohora a pootáčame. Párkrát si to zopakujeme. Ak sa nám moc lepí na ruky, pridáme pár kvapiek oleja.
  • Keďže pizza, podobne ako každá južanská kráska, miluje teplo, jemnú starostlivosť a relax na pokojnom mieste, budeme sa k nej podľa toho správať.
  • Preto cesto už ďalej nemiešame (aj keď očividne by to ešte potrebovalo), zakryjeme ho (vrchnákom alebo utierkou) a dáme na 10 min. odpočívať na nejaké teplé miestečko (na radiátor, pod perinu, alebo moderne, do rúry vyhriatej max. na 50℃)
  • Prešlo 10 minút, počas ktorých sme vykonávali zábavné činnosti podľa vlastného výberu a opäť sa vraciame k cestu. V tejto fáze je najdôležitejšie nezabudnúť, že varíme, preto neodporúčame vypĺňať si čas činnosťami, ktoré  pohlcujú a namotávajú. 
Cesto po 10 minútach kysnutia
Cesto po 10 minútach kysnutia
Druhé miesenie
Druhé miesenie
  • Cesto nám už krásne nakyslo a zmäklo a to je tá pravá chvíľa ešte trochu sa s ním pohrať. Opäť ho "obúchame" o steny, tentokrát sa môžeme uvoľniť a smelo "vyblázniť", koľko vládzeme. Zisťujeme, že sa už vôbec nelepí, ba dokonca, ako ho tak miešame, zároveň si čistíme ruku aj misku. 
  • Zakryjeme ho a dáme na ½ hodinu - 1 hodinu kysnúť do tepla (čím väčšie teplo mu zoženieme, tým rýchlejšie bude hotové).
  • Tentokrát nezaháľame a zatiaľ si kysnutie ani ničím nespríjemňujeme. Pripravíme si suroviny, ktoré chceme dať na vrch pizze, všetko odbalíme, nakrájame, nastrúhame, prípadne sa spýtame blízkych, aká pizza by im bola po vôli. Urobíme si paradajkový základ - zmiešame rajčiny s korením a vegetou. Pripravíme si aj pomôcky na vaľkanie a múkou posypeme plech.
  • Ak sme šikovní a všetko sme si pripravili rýchlo, znovu sa môžeme venovať ľubovoľnej aktivite podľa vlastného výberu. Ak nie, pokračujeme v práci.
Vykysnuté cesto
Vykysnuté cesto
  • Po ½ hodine - hodine zisťujeme, že naše cesto krásne narástlo. Vyberieme ho z misky a rozkrájame na 4 rovnaké časti.
  • Z každej časti rukami sformujeme malú placku a tú potom vyvaľkáme na veľkosť pizze. 
  • Pizza by mala byť tenká, preto sa s cestom radšej chvíľu potrápime. Ak sa nám nedarí, smelo si ho posypeme múkou.
Funkcia "pizza"
Funkcia "pizza"

  • Dáme si vyhriať rúru. Ak máme možnosť, neváhame a využijeme funkciu "pizza" (💮) - pozri foto. Ak nie, nezúfame a nevzdávame sa, upečie sa aj pri klasickom pečení "zhora a zdola" (), len jej to bude trochu dlhšie trvať. Teplotu nastavíme na 220℃.
  • Cesto si preložíme do formy alebo plechu a upravíme na požadovaný tvar.

  • Ideme nakladať. Začneme paradajkovým základom, lyžičkou ho rovnomerne natrieme na cesto. Potom už môžeme dať všetko, čo sa nám žiada a nie je toxické. 
  • Nakoľko nám z cesta vyjdú 4 pizze, využijeme túto príležitosť a postaráme sa aj o príbuzných. Ideálne je navrhnúť im nejakú užitočnú aktivitu "na oplátku", ako napr. nakladanie umývačky riadu, upratovanie kuchyne, vysýpanie smetí, ... možností je neúrekom. 
  • Ak už máme pizzu pripravenú a rúra sa ešte úplne nerozohriala (nezhasla kontrolka), môžeme pojedať pripravené suroviny, alebo začať pripravovať ďalšiu pizzu (odporúčame druhú možnosť).
  • Pečieme 8 - 10 minút (ak máme funkciu pečenie pizze). Musíme ju pozorne sledovať, rýchlo sa spáli a to predsa nechceme. Pri pečení "zhora a zdola" to bude určite dlhšie, aspoň 15 minút, tiež tu platí pravidlo sledovania a vyberania pred zhorením.
  • Ideálne je pracovať s dvomi plechmi, kým sa jedna pečie, druhú už môžeme chystať.
  • Nezabúdame, že popálenie nie je nič príjemné, a preto pri vyberaní používame rukavice.
  • Horúcu pizzu dáme chladiť na pripravenú podložku.
  • Nakrájame, necháme vychladnúť, preložíme na tanier a zjeme :)
  • Z cesta, ktoré nám ostalo, môžeme upiecť ďalšie dve pizze, alebo si urobíme pizza slimáky. Ak plánujete stráviť večer pri Netflixe, odporúčame slimáky. Dobrá správa je, že cesto už máme a treba ho iba správne vyvaľkať, obložiť, zatočiť, rozkrájať a upiecť. Úplná pohoda.



  • Pri pečení opäť pozorne sledujeme, čo sa v rúre deje, aby sme si slimáky nespálili. 
  • Horúce preložíme na podložku a kým sa chladia, môžeme aranžovať a dokumentovať, koľko chceme.
  • Krásne voňajú, vyzerajú neodolateľne a chutia skvele :)

Ďakujem Martinkovi za super pizzu a ochotu pomôcť :)

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky