Burrito

Burrito

Nákupný zoznam (na 4 ks):

1 balenie pšeničných placiek - Tortilla, 500 g mletého mäsa (hovädzie, bravčové, kuracie alebo miešané), 1 konzerva fazúľ v slanom náleve (400 g), 1 menšia konzerva sterilizovanej kukurice (150 g), ½ hrnčeka ryže (asi 100 ml), 250 g tvrdého syra (Gouda, Eidam, Cheddar), slnečnicový olej (asi 5 polievkových lyžíc /PL/).

Koreniny:

soľ (1+½ čajovej lyžičky /ČL/), vegeta ( 1+½ ČL), mleté čierne korenie (½ ČL), mletá sladká paprika (1 ČL), štipka čili

  • Niet lepšieho spôsobu na prepašovanie zeleniny do tvrdohlavo zaťatých detských úst, ako ju zabaliť spolu s mäskom do tortilly (veď čo oko nevidí ...)
  • Aby sme však neschybili a nedopatrením nebodaj nevyrobili TACO, či dokonca WRAP, radšej si tieto "mechikano" slovíčka vysvetlíme:
  • TORTILLA je suchá pšeničná placka.
  • BURRITO je jedlo vyskladané z tortilly a náplne, zrolované do podoby valca, ktorého konce sú zložené dovnútra. Odtiaľ sa berie aj jeho názov - po španielsky burrito znamená "oslík", pretože pripomína balíky prevážané na oslích chrbtoch.
  • TACO je jedlo s podobnou náplňou, bohato poliate štipľavou salsou, naložené v kukuričnej placke.
  • WRAP - náplň sa do tejto menšej pšeničnej placky neroluje, iba sa položí navrch a konce sa k sebe priložia.
  • BURRITO môže byť upravené ako jedlo do ruky (vtedy sa môže po naplnení ešte nasucho opražiť) alebo na tanier vo verzii WET BURRITO, kedy sa zvrchu preleje pálivou omáčkou.
  • Všetko jasné?
  • My ponúkame slovenskú verziu bez autorských práv, jednoduchú, praxou overenú a prudko jedlú.
  • Pre úplnosť dodávame, že mexický originál obsahuje aj nakrájané avokádo, ktoré my ignorujeme z osobných dôvodov.
  • Pripravíme si všetky prísady a ideme makať ...
  • Najväčšiu výzvu receptu zvládneme hneď na začiatku, potom nás už čaká pohodička. 
  • Ideme variť ryžu. (Úplne nečakane sa práve nenápadná a obyčajná ryža často správa ako "komplikovaná", robí drahoty, nechce sa dať uvariť pekne správne, ale vymýšľa rôzne formy protestu, ako nedovarenie, rozvarenie, zlepkavenie, či dokonca prihorenie. Preto, kde nestačí príroda, pomôže technológia a tú my už zmáknutú máme.)
Oplachovanie
Oplachovanie
Rýchle opraženie
Rýchle opraženie
Zaliatie vodou
Zaliatie vodou
Pridanie soli a vegety
Pridanie soli a vegety
  • Ryžu opláchneme v sitku a necháme odkvapkať.
  • Oplatí sa variť ju veľmi pomaly, preto si vyberieme horák s najmenším plameňom.
  • Narýchlo ju opražíme a zalejeme studenou vodou tak, aby hladina vody bola asi centimeter nad hladinou ryže. Pridáme ½ ČL soli  a ½ ČL vegety.
  • Premiešame, zakryjeme pokrývkou a necháme zovrieť. Po zovretí stiahneme plameň na minimum a varíme, až kým sa voda neodparí (asi 15 minút).
  • Horák vypneme, ale ryžu nepresúvame, necháme ju na tomto teplom miestečku relaxovať 10 - 15 minút.
  • Počas varenia odoláme pokušeniu ryžu premiešať, či odokryť, aj keby nás provokovala snahou vykypieť. V tom prípade iba narýchlo naddvihneme pokrývku a zisťujeme, že "ryžové bublinky" sa hneď poslušne vracajú na spodok hrnca.
Ryžové bublinky
Ryžové bublinky
Uvarená ryža
Uvarená ryža
  • Kým si ryža spokojne buble, my si spokojne pripravíme ostatné prísady.
Narezané paradajky
Narezané paradajky
Vkladanie do vriacej vody
Vkladanie do vriacej vody
Vyberanie a šúpanie
Vyberanie a šúpanie
Odstraňovanie hlúbika a krájanie
Odstraňovanie hlúbika a krájanie
  • Začneme paradajkami - v spodnej časti ich narežeme do kríža a vložíme do vriacej vody. Necháme 5 minút povariť a vyberieme na dosku. Zisťujeme, že šupku ani netreba odstraňovať, sama sa dobrovoľne "vyzlieka". Vyrežeme hlúbik a zbytok nakrájame na malé kocky. (Hlúbik aj šupku vyhodíme, ak s nimi nemáme plány umeleckého charakteru).
Jemné strúhanie
Jemné strúhanie

  • Syr nastrúhame najemno. Tejto zábavke sa oplatí venovať trochu viac času, čím jemnejší bude, tým krajšie "ťaháky" nám vo finále predvedie.
  • Kukuricu aj fazuľu vyberieme z plechovky a scedíme.
  • Skontrolujeme ryžu. Ak je voda odparená, vypneme sporák a necháme ju odpočívať.
  • Ak nie, radšej už nič nezačíname, trpezlivo čakáme, kým "dôjde" a až potom hor՚ sa na mäso.
Surové mäso
Surové mäso
Miešanie počas varenia
Miešanie počas varenia


  • Na panvicu dáme zohriať asi 3 PL oleja. 
  • Vložíme mäso a poriadne ho opražíme z každej strany. Stále miešame, až kým sa každý "slížik" nezmení z ružového surového na uvarený hnedý.
  • Pridáme 1 ČL soli, ½ ČL mletého čierneho korenia, 1 ČL sladkej papriky a 1 ČL vegety. Podľa odvahy môžeme pridať štipku čili, alebo aj dve. Premiešame.
Uvarené mäso
Uvarené mäso
Soľ
Soľ
Mleté čierne korenie
Mleté čierne korenie
Sladká paprika
Sladká paprika
Vegeta
Vegeta
  • K mäsu nasypeme kukuricu, fazuľu, paradajky aj ryžu a chvíľku (stačí 5 minút) necháme všetky tieto dobroty spojiť svoje chute a sily. Vypneme sporák a zmes necháme ešte 5 minút vychladnúť.
Kukurica
Kukurica
Fazuľa
Fazuľa
Paradajky
Paradajky
Ryža
Ryža
  • Teraz je tá správna chvíľa pridať syr, ktorý sa okamžite začne veselo rozťahovať a správať ako živá reklama na skvelé jedlo.
Strúhaný syr
Strúhaný syr
Hotová náplň
Hotová náplň
  • Tortillu si zohrejeme pod grilom alebo v mikrovlnke (stačí 15 sekúnd) a naplníme. Dva protiľahlé konce zahneme dovnútra, aby náplň nevypadávala a nechladila sa. Zrolujeme.
Zohrievanie
Zohrievanie
Plnenie
Plnenie
Prekladanie
Prekladanie
Rolovanie
Rolovanie
  • Nakoniec ju ešte môžeme, ale aj nemusíme, dať narýchlo opiecť pod gril, či poliať čili omáčkou.
Hotové burrito
Hotové burrito
Burrito po prekrojení
Burrito po prekrojení
  • Ako pri každom recepte s fantáziou, aj pri tomto Mexičanovi sa môžete do ľubovôle vyblázniť, prepašovať dovnútra hocičo, čo ľúbite a naopak, vynechať, čo nemusíte :)
  •  ¡ Buen provecho !

Ďakujem Samkovi za dovezenie receptu z Ameriky a skvelé spoločné varenie :)

Vytvorte si webové stránky zdarma! Táto stránka bola vytvorená pomocou služby Webnode. Vytvorte si vlastný web zdarma ešte dnes! Vytvoriť stránky