
Chlieb vo vajíčku
Chlieb vo vajíčku
- Prečo práve takýto jednoduchý "raňajkový" recept?
- Opäť sme v "homeoffice", dokonca v jeho najtvrdšej verzii "Zákaz vychádzania" a to sú dni nemilé a aj neľahké. Najväčšou výzvou je preto prežiť ich v kľude a mieri, bez konfliktov s otravnými a všadeprítomnými súrodencami, či náročnými rodičmi, ktorí majú zásadne iný názor na všetko podstatné (na poriadok v detskej izbe, pomoc pri upratovaní, dĺžku času stráveného pri počítačových hrách alebo na mobile, dokonca neraz sa im prieči aj tón hlasu a výraz tváre, ktorý na nich nasadzujeme). Keďže pred ich hnevom nemáme kam ujsť, musíme nad ním zvíťaziť.
- Ideálne je s úsmevom urobiť, čo sa od nás očakáva. Tiež je vhodné rodiča ubezpečiť, že už budeme postupovať podľa jeho "návodu". (Ťažké, že?)
- Ďalšou možnosťou je "nakŕmiť ho". Vieme predsa, že najedený rodič = spokojný rodič, preto si ho hneď zrána nalaďme chutnými raňajkami, ktoré mu pre zvýšenie účinku môžeme krásne naaranžovať. Toto je overené a zaberá na 100%.
Tip
Toto jednoduché jedlo môžete povýšiť na skvost, ak ho budete podávať
- krásne naaranžované
- spolu s bylinkovým čajom (lipovým, kamilkovým, medovkovým, ...), ktorý môžete uvariť ešte pred začiatkom prípravy chlebíka, čaj sa zatiaľ vylúhuje, krásne zafarbí a mierne vychladí. Výborne chutí osladený trochou medu.
Nákupný zoznam (na cca 12 ks)
1 balenie sendvičového chleba (Veka krájaná - biela alebo celozrnná), 5-6 vajec, 2 PL mlieka, 1 ČL soli, olej na vyprážanie (slnečnicový)
- Pripravíme si všetky suroviny. Do panvice nalejeme olej (asi 1 cm, kľudne aj viac, chlebík si v ňom rád zapláva).


- Šporák zapneme na najsilnejší stupeň, aby sa olej čo najviac rozohrial. Obalené chlebíky musíme vkladať do vriaceho oleja, aby sa príliš "nenapili".



- Vajíčka rozbijeme do hlbokého taniera a vidličkou vymútime.
- Pridáme soľ a mlieko, opäť premiešame.



- Chlebík okúpeme z každej strany vo vajíčku.
- Pripravíme si "odmasťovací" tanier s kuchynskou utierkou alebo servítkou, kam budeme ukladať chlebíky hneď po opečení.
- Do horúceho oleja opatrne vložíme obalené chleby a opečieme z oboch strán.



- Opečenie chlebíka je bleskovka, preto si ho sledujeme, nikam nechodíme, ani sa ničím a nikým nedávame rozptýliť (predpokladám, že vôňa tejto dobroty už prilákala do kuchyne zvedavých a nedočkavých členov rodiny, ktorých slušne požiadame, aby zatiaľ vyčkávali na inom mieste - nenecháme ich predsa pokaziť ten wau efekt, keď uvidia raňajky komplet naaranžované).
- Chlebíky na panvici obraciame drevenými alebo umelohmotnými varechami, obracačkami, či kuchynskými klieštikmi, kovovými vidličkami by sme mohli zničiť panvicu alebo opáliť sa a to veru nechceme.
- Počas pečenia zisťujeme, že oleja v panvici pri pečení ubúda, preto ho po vybratí každej várky chlebov trochu dolejeme.



- Posledným krokom je úprava do formátu "aby oči jedli". Môžeme urobiť spoločný tanier pre celú rodinu, alebo súkromné tanieriky. Chlebík vo vajci si perfektne rozumie so zeleninou, preto, ak nejakú doma máme, neváhame ju použiť.



